Kotini on metsä

Tervetuloa

Kotini on metsä -projektini on kunnianosoitus suomalaiselle metsälle ja ihmisille metsässä. Hanke nostaa esille metsän, joka kaikessa suuruudessaan mutta samalla arkisuudessaan jää helposti näkymättömäksi. 

Kun suomalaiselta kysytään mikä on hänen identiteettinsä ydin tai mikä häntä parhaiten edustaa on vastaus usein metsä. Metsä on kiinnittynyt lujasti osaksi henkistä minäämme suomalaisuuden ikoniseksi kuvaksi. Se on rakentunut mieliimme Suomalaisen taiteen kultakauden maalauksissa ja runoissa. Se on mahtipontinen, villi ja suuri, runollinen ja mystinen.

” Ei mikään voi valtavammin vaikuttaa matkustajan mieleen kuin noiden äärettömien sydänmaan metsien syvyys. Niissä vaellat ikäänkuin meren pohjalla, muuttumattomassa, yksitoikkoisessa hiljaisuudessa, ja kuulet vain korkealla pääsi päällä tuulen humisevan kuusien tahi pilvenkorkuisten honkain latvoissa. ”
– 
Johan Ludvig Runeberg, Maamme-kirja (1876)

Tuon metsän tunnen minäkin mielikuvissani. Olen pohtinut tuota ikonista metsäkuvaa, kuinka todellinen se on ja miten se on rakentunut. Kotiseudullani Etelä-Pohjanmaalla näin ympärilläni vanhenevan metsurisukupolven. Mieleeni nousi kysymys kuinka he näkevät metsän ja mitä he haluaisivat siitä kertoa. Tarkoitukseni on antaa ääni metsätyömiehille ja metsissä paljon aikaa viettäville. Mitä metsä heille merkitsee, kuinka he sen kokevat ja millaisen kuvan he siitä haluaisivat antaa?

Tarkoituksenani ei ole tehdä historiankirjoitusta tai tallentaa metsäteollisuuden vaiheita, vaan kerätä vanhan ja uuden sukupolven kokemuksia ja käsityksiä tuosta suomalaisesta sielunmaisemasta. Näen metsureiden, metsätyömiesten ja metsänkävijöiden tarjoavan tutkijoiden analysoimaan ja taiteilijoiden romantisoimaan metsään kiinnostavan oman ja kokemuksellisen näkökulmansa: mitä ja mikä on suomalainen metsä ja keitä ovat ne ihmiset, joille metsä on tuttu kuin koti.

Taloni seininä suuret kuuset
lattiana vehreä sammal
kattona pohjoinen taivas
minun kotini on metsä.

Antti Hintsa, valokuvaaja ja kuvataitelija