Nämä kuvat ja sitaatit ovat otteita kolmesta laajemmasta metsäsuhteita käsittelevästä Kotini on metsä -näyttelystä, joiden kautta metsäsuhteita pohtiva projekti käynnistyi vuonna 2018.

Näyttelyistä muodostui paikallisia ilmiöitä. Ne järjestettiin Soinissa, Vimpelissä ja Alajärvellä. Metsäsuhteet ja metsän näkymätön arvo kiinnosti ihmisiä.

Näyttelyiden valmistumista tuki Taiteen edistämiskeskus.

-Antti Hintsa

Luonto ei valehtele. Paljon enemmän sitä vikaa ihmisissä näkee. Ei ole tekoja rahan tai hyödyn takia. Metsä vain on. Siksi se onkin luonteeltaan niin hoitava.

Jani Laasala

“Tukkikämpiltä on sellainen muisto: yhtenä aamuna velipoika tuli repimään hihasta, että nyt pimeään korpeen. Kello oli seitsemän ja väsytti niin raakasti. Kauko Käyhkö lauloi radiossa “Yön syli hellä on, päivä on armoton”. Het ihan itkin niin että ryystää piti jotta toiset ei kuule. Siinä tajusin oman kohtaloni niin kovasti. Se oli vuosi -59 ja minulla ikää 15-vuotta. ”

Tuomo Meskanen

“Siinä aukossa tulee oma kuolevaisuus niin selvästi esiin, kun en aukkoon kasvavaa metsää koskaan enään tule itse metsänä näkemään. Taimikkona korkeintaan. Nuoria metsiä kun harventaa, niin tajuaa, että tämä on minun viimeinen tekoni tälle metsälle. Kyllä, siinä alkaa miettimän, että miten tämän lapsillekkin jättää.”

Vesa Liikala

“Tarvitsen metsää siihen, että minulla on jotain konkreettista. Metsä sitoo minut johonkin. Kyllä metsä olisi minulle varmasti tärkeä, vaikkei omana olisikaan, mutta juuri muistojen vuoksi omat metsät näyttäytyvät minulle kuitenkin erityisen tärkeinä.”

Taina Kolunsarka

Erityisesti ilahduttaa, jos on ollut heikkokasvuinen metsä, jonka on saanut kasvuun. Tai jos on kaksi puuta ja huonompi hinkkaa parempaa. Huonomman kun saa kaadettua, niin se on niitä suurimpia nautintoja. Sai vapautettua paremman puun hyvään kasvuun. Puu on niin elävä, vaikkei mitään puhukkaan.

Keijo Puskala

Minä katson metsää sisältä päin ja kaupunkia ulkoapäin. Minulla on varmasti paljon virheellisiä käsityksiä kaupunkilaiselämästä, niin samalla lailla sielläkin varmaan on väärinkäsityksiä metsäelämästä. Aika kapeita uomia kuitenkin elämää mennään. Tiedostan, että voin olla kapea joissain asioissa, mutta metsän minä tunnen sisältä päin.

Jaana Laakso
There are currently not any Tarinoita metsistä ja sen ihmisistä available.